Twoja intencja mszalna została wysłana.

Wystąpił nieoczekiwany błąd formularza.
Proszę spróbować ponownie.

Wyszukiwarka

Święty

Krzyż

Receptury z świętokrzyskiej kuchni w TVP

Strona główna » Aktualności » Receptury z świętokrzyskiej kuchni w TVP

wielkość tekstu: A | A | A

Spcjalnością jadłodajni jest żurek klasztorny brata Mariusza

Trzeci program Telewizji Polskiej S.A. z Poznania zrealizował dla telewizyjnej Jedynki program o kuchni staropolskiej z świętokrzyskiego klasztoru. Poza przepisem na „pieczeń benedyktyńską”, którą przyrządził brat Mariusz, kucharz klasztoru, w programie można było zapoznać się z historią pobenedyktyńskiego klasztoru i obecnym życiem w nowicjacie i wspólnocie oblackiej.

Program z cyklu „receptury klasztorne” przedstawia niezwykłe i oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans. Warto dodać, że ogromnym powodzeniem cieszy się klasztorna jadłodajnia na Świętym Krzyżu, a w niej m.in. świętokrzyski żurek i klasztorny bigos.

Autorem pomysłu na program „Receptury klasztorne” jest poznański bard - Jacek Kowalski. Wcześniejsze odcinki podawały przepisy z takich klasztorów jak klasztor w Szczyrcu, klasztory oo. Dominikanów w Krakowie i Poznaniu, klasztor oblatów w Obrze oraz przepis o pierniku staropolskim siostry Aniela z klasztoru w Bagnie k. Wrocławia. Pojawiły się też sery z klasztoru w Tyńcu.

Przepis brata Mariusz nawiązywał do tradycji klasztoru i obecności w nim przez wieki benedyktynów. Dla smakoszy podajemy sposób przygotowania „pieczeni benedyktyńskiej”.

Przygotować: szynkówka (2,5 kg), słonina lub boczek (15 dag), sól, pieprz, mięta świeża lub suszona.

Parzenie: ziele angielskie, iść laurowy, włoszczyzna, 10 l przegotowanej, gorącej wody.

Sposób wykonania: szynkówkę rozbić na kształt prostokąta, posypać przyprawami (sól, pieprz, mięta), rozłożyć paski słoniny lub boczku. Następnie związać w rulon i obwinąć sznurkiem nadając kształt baleronu.

Tak przygotowaną mięso zalać gorącą wodą dodając przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyzna) i parzyć 1,5 h (nie gotować !!!). Po tym czasie przełożyć na blachę i piec w piekarniku aż do uzyskania brązowej skórki.

Można podawać na zimno lub ciepło z ważywami z octu (np.dynia, śliwka lub gruszka)

Smacznego!!!

PONIŻEJ ZDJĘCIA:

11

CZE

2007

2270

razy

czytano

swietykrzyz.pl

Prośba o modlitwę

Ogłoszenia duszpasterskie

Intencje mszalne

Księga gości

0

LICZBA OBLATÓW POLSKIEJ PROWINCJI

0

LICZBA OBLACKICH PLACÓWEK W POLSCE

Czy wiesz, że...

Co w trawie piszczy

strona głównaaktualnościSanktuariumNowicjatOblaciKontaktProjektyPolityka prywatności
Święty Krzyż - Klasztor Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej.
Pasja
tworzenia

osób online: 6

Polityka prywatności Kanały RSS Mapa serwisu
SYSTEM ALP VISUAL PLUS | ALPANET.PL

WYSYŁANIE I ODBIÓR POCZTY

ZARZĄDZANIE POCZTĄ

ZARZĄDZANIE SERWISEM

STATYSTYKI ODWIEDZIN

KONTAKT

ul. Święty Krzyż 1
26-006 Nowa Słupia
NIP: 661 165 88 90
REGON: 040002752
Numer konta bankowego:
71 1240 1372 1111 0010 2122 5384

Telefony i adresy e-mail:
tel. 41 317 82 78
tel. 41 317 70 21
tel. +48 784 718 580
e-mail: infoswkrzyz@gmail.com
e-mail: admstr@swietykrzyz.pl

Poleć stronę
Wypełnij formularz polecający nasz serwis WWW
Formularz zapytaniowy
Wypełnij formularz kontaktowy
Facebook
Opinie
Dodaj wpis
Zobacz wpisy
Prośba o modlitwę
Dodaj prośbę o modlitwę
Zobacz wpisy

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w podanej wersji językowej.